11 март 2011

Рисковете на професията "журналист"

Трима репортери на БиБиСи са били задържани, пребити и подложени на симулирана екзекуция от войници на Муамар Кадафи в Либия. Това е последната новина, илюстрираща какви рискове крие полевата журналистика, работата на репортерите и операторите.

Цунами-кризата в Япония също изпитва възможностите на медиите за отразяване от мястото на събитието, като там рисковете са не по-малки.

Отразяващите от критичните точки са единици и затова журналистическата професия обичайно не се класифицира като опасна. От началото на 2011 г. обаче са загинали шестима журналисти (в това число оператори и фотографи). През 2010 г. броят на загиналите е бил 44. Печалната статистика се предоставя от сайта на Комитета за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк, САЩ.

Комитетът се бори за свободата на словото чрез разгласяване на случаите на посегателства, осигуряване на дипломатическа помощ за отвлечени журналисти, въвличане на обществото в конкретни проблеми и други подобни средства.

Съществуването на подобен комитет е достатъчно доказателство за рисковете на професията. 3/4 от загиналите журналисти са намерили смъртта си отразявайки военни действия или по политически причини, като двата фактора са близки като стойности (39% и 34% от 1992 г. насам).

Архив: Виртуална журналистика, истински затвор