18 март 2011

Светът се нуждае журналисти

Отразяването на японската криза показа, че в света (и в частност в България) никога няма да изчезне потребността от професионализъм в медиите.

Първо, никой свидетелски разказ, още по-малко блог пост или туит, могат да се сравнят с кадрите от хеликоптер на Японската национална телевизия.
Второ, аудиторията се насочи към авторитетните източници (CNN, Reuters, BBC), вместо към социалните мрежи, където бързината и достоверността влязоха в конфликт. Последните също се използваха, но само като акцент, само като допълнителен щрих към общата картина.

У нас различните медии заложиха на различни наши сънародници за източник на информация от първа ръка. Така на единия канал (или сайт) излизаха успокоителните слова и ободрителната усмивка на човека Х, а на другия - уплахът и сълзите на човека У.

Нито една родна медия не изпрати кореспондент и/или фотограф, които да отразят действителността от мястото на събитието. Затова и в случая се използваха данните от недостоверни източници. Нехомогенността на информацията обаче е индикацията, че подобен подход не дава особено задоволителни резултати.

Разследващият журналист Боб Уудуърд също е на мнение, че блоговете, блогърите и социалните мрежи не могат да убият "добрата, стара журналистика". В епохата на Интернет специфичните умения и стандарти остават безалтернативни, когато става дума за кризи, сложни процеси и т.н.

"Уебът дава усещането за наситеност на информацията, но в дигиталната ера подготвените и фокусираните върху коректността репортери са необходими за осигуряването на висококачесвена и търсеща журналистика, от която светът се нуждае. Технологията сама по себе си не е нищо без добри журналисти, които да търсят истината и да откриват скрити аспекти, които винаги съществуват", каза на лекция в института Пойнтър в САЩ Уудуърд на 15 март.

Изказването му не е по повод японската криза, а по повод релацията между блогинг и журналистика по принцип.

Още по темата:
Блогър ≠ професионален журналист
52 интересни цифри за Уеб 2.0 и социалните мрежи