17 февруари 2009

Виртуална журналистика, истински затвор

Последният годишен доклад на Комитета за защита на журналистите показва, че броят на осъдените и затворени онлайн журналисти за първи път надвишава броя на тези от печатните медии. От 125 журналисти на 1 декември 2008 г. 45% са блогъри или служители на уеб-медии. Неприемлива цифра, която обаче отразява нарастването като цяло на Интернет журналистиката.

Генералният директор на Комитета Жоел Симон констатира, че "властта и влиянието на тази нова генерация онлайн журналисти вече е привлякла вниманието на репресивните правителства на планетата, които са ускорили нанасянето на ответен удар".

Важен акцент е, че 45 от затворниците са фрийлансъри (freelancers, нямат трудови договори с медии) и повечето пишат в Мрежата. За разлика от щатните служители, горните не се ползват от правната защита на медиите, в които пишат, или тяхната политическа тежест, за да излязат по-бързо от затвора.

Свободата на словото е в опасност, алармира блогът "Медийно ателие" на РФИ (RFI, l'Atelier des médias). Сайтът разказва, че големи Интернет пъблишери, инвеститори, организации за защита правата на човека и други са анонсирали през октомври 2008 г. създаването на Глобална Мрежова Инициатива (Global Network Initiative), полагайки основните направления за защита свободата на изразяване на мнение и личната неприкосновеност на Интернет обществата. Иницитивата е подкрепена от Yahoo, Google и Microsoft и в нея се включва искане за защита на личната неприкосновеност и на телефонната комуникация.

И още: според споменатия в началото доклад Китай води с 24 затворници - Интернет журналисти от общо 28 журналисти. Така страната си запазва лидерството в тази негативна класация за десета поредна година, а след нея се нареждат Виетнам, Бирма, Еритрея и Узбекистан.

Напомням, че и в България беше разследван и разпитван блогъра Мишел Бозгунов.