21 март 2011

Media Sapiens. Битката за третия мандат

Продуктивната наглост е нещото, с което Антон Дроздиков, главният герой в първата част на книгата "Media Sapiens*" - "Битката за третия мандат", грабва вниманието. В духа на руските разкази за местната мафия Антон застава от другата страна на телевизора и най-безскрупулно манипулира публиката, при това със завиден успех.

Книгата няма художествена стойност, освен това дразни с цинизмите си, но илюстрира достатъчно детайлно процесите в четвъртата власт. За главния герой медиите са не само източник на чудовищни доходи, но и стимул за егото. Дроздиков играе информационна игра, в която телевизионните зрители, радио слушателите, читателите на печатните издания и потребителите в Интернет не представляват нищо повече светлинното табло, на което се записва резултата между властта и опозицията в Русия.

По продуктивната си наглост, за която вече стана дума, героят прилича на Марк Цукърбърг от филма "Социална мрежа". Дроздиков има талант и свои идеи, животът също го подкрепя, въпреки че плагиатства, а и той е човек, който винаги иска още и още. И няма как да не иска, когато осъзнава, че медиите са тези, които определят държавните политики и насочват икономиките. А те са свързани с много пари и много его...

* Видът homo sapiens е отдавна зациклил в еволюционното си развитие, но медиите от media habilis се трансформират в media sapiens и тяхната значимост на планетата (като върховен хищник) расте с всеки изминал ден. Заглавието е много удачно, но печатните грешки в българското издание правят лошо впечатление.

Минаев, Сергей. Media Sapiens. Битката за третия мандат. ИК Персей, София, 2007.

Вдъхновено от книгата:
Медийна аудитория
Тактически медии