03 март 2009

Преди регистъра

Публичният регистър за печатните медии все още не е онлайн. Възможно е той да бъде частично опорочен, защото собствениците могат да се (и най-вероятно ще се) окажат фирми от офшорни зони. Освен това членове на Съюза на българските издатели (СИБ) са Тошо Тошев ("Труд"), Венелина Гочева ("24 часа"), Иво Прокопиев ("Капитал", "Дневник", "Градски вестник"), Сашо Дончев ("Сега"), Тодор Батков ("Стандарт"), Валери Запрянов ("Тема") и други, за които едва ли ще бъдат посочени всички сродни бизнеси.

Особено любопитнo e отсъствието на "Нова българска медийна група" (НБМГ) на Иренa Кръстева от СИБ. Не е изключено организацията да готви публичния регистър единствено, за да удари по амбициите на Кръстева за разрастване на медийната й група. Според сметките тя притежава вече поне 35% пазарен дял на вестникарския пазар със своите "Телеграф", "Монитор", Меридиан мач", "Експрес" и "Политика". В портфолиото на НБМГ са още ТВ7 и няколко локални печатни издания, както и всички сайтове, свързани с гореизброените медии. Кръстева, която е свързана с политическата партия ДПС, не крие желанието си да придобие и радиоверига.

Напълно възможно е най-интригуващите данни в публичния регистър да се отнасят до изданията на Кръстева и да целят удар върху реномето им. От друга страна за аудиторията ще бъде полезно да разгледа в табличен вид структурата на медийните конгломерати и (евентуално) да си даде по-ясна представа кое, как и защо се публикува.