02 март 2009

Що е то Хъфингтън поуст?

Хъфингтън поуст (Huffington post) е най-влиятелният блог в света според класацията на британското издание "Гардиън". Освен това той е награждаван два пъти и като най-добър политически блог в САЩ през 2006 и 2007 година. Лично признание получава и Бенет Кели, който пише коментари в Хъфинтън поуст. Най-голямата награда за авторите обаче е лоялната аудитория и влиянието, което те имат върху нея. И финансовата възвръщаемост естествено.

Всичко започва на 9 май 2005 година. Ариана Стасинопулос (по мъж Хъфингтън) и Кенет Лерер стартират страницата и искат да я напълнят с новини и мнения от популярни личности. Идеолог е напористата дама, която е родена в Гърция на 15 юли 1950 г. и произхожда от семейство на журналисти и общественици.

На 21 години тя става първият чуждестранен и едва третата жена президент на студентския съвет на Кембриджкия университет. По-късно среща и се омъжва за американския петролен магнат Майкъл Хъфингтън, но по-важното е, че не се отказва от обществената си активност и гражданското си поведение.

И така, блогът стартира, като в него първоначално пишат най-вече неанонимни познати и приятели на Ариана. Сайтът бързо доказва, че потребителите искат да знаят мнението на публичните личности, независимо дали ги харесват или не.

Резултатите не закъсняват. През 2006 г. Софтбанк Кепитъл решава да инвестира 5 милиона долара в Хъфингтън поуст, чиято популярност по това време расте лавинообразно. Плановете включват назначаването на още персонал, така че сайтът да се обновява постоянно, назначаването на собствени репортери и мултимедиен екип за видеорепортажи. Други компании също инвестират в изданието, макар и по-малки суми.

През ноември 2008 блогът отчита набрни 15 милиона долара от инвеститори, с които ще финансира разследващата журналистика и достигането до локалните (за САЩ) новини. От своя страна Хъфингтън поуст инвестира във влогинг (vlogging, video blogging), а голяма част от съдържанието му е аудио-визуално.

Популярността на гражданската медия расте и от пиар ефекта, който имат критиките от страна на консервативните журналисти, медии и анализатори. Например блогът е бил критикуван заради материалите против войната в Ирак и обвиненията, че американската армия тероризира местното население. Ариана Хъфингтън обаче отказва да премахне въпросните материали, с което предизвиква скандал и, разбира се, сериозен трафик на сайта.

Понастоящем Хафингтън поуст има 43 щатни служителя. За него са писали дори Барак Обама, Хилари Клинтън, Джон Кюсак, Норман Мейлър и други. Блогът покрива широк диапазон от теми, но основно се занимава с политика, забавление, медии, лайфстайл, бизнес и екология.

Ариана Стасинопулос Хафингтън поддържа интереса към сайта си до днес, като дава трибуна на различни, но често популистки мнения. Със скандални публикации, но и действително интересни четива, изданието отдавна си е спечелило репутация на независим наблюдател на събитията в САЩ и по света.

И накрая - животът на г-жа Хафингтън може би не е подчинен единствено на обществения интерес и правовата държавност, след като урежда извънсъдебно обвиненията срещу себе си, че е плагиатсвала за написването на книгата си за Мария Калас.


Ариана Стасинопулос Хъфингтън