03 март 2009

В очакване на публичен регистър

Съюзът на издателите в България (СИБ) подготвя публичен регистър на българските печатни медии. Идеята датира от 2006 г., а Съюзът на българските журналисти и други организации неведнъж са настоявали за изготвянето му. От предаването "Отпечатъци", излъчено по bTV на 1 март, стана ясно, че проектът е в напреднала фаза и е почти готов.
Въпросният регистър ще съдържа детайлна информация кой какъв дял в родните вестници притежава и какъв е сродният му бизнес. Информацията ще улесни читателите, които не винаги са наясно какво прозира между редовете, да разберат защо тези вестници съществуват, чии интереси защитават и какви линии следват.

"През годините непрекъснато се повдига въпросът кои са собствениците на медиите и какви интереси се крият зад тях. Беше решено публичната информация за печатните издания да бъде сумирана на едно място и да бъде качена в Интернет. Не че не се знае коя личност или организация стои зад даден вестник, но като се подреди информацията на едно място става много прегледно. Всечки читател може да си направи извода как се финансира дадено издание", коментира юристът Радомир Чолаков.

Той допълни, че СИБ предвижда да посочи не само физическите или юридическите лица, собственици на медии, а и свързаните с тях бизнеси.

"В една нормална медийна ситуация не е важно кой стои зад медиите, а какво има в тях. Когато аудиторията чете заместители на новините и коментрите, тогава тя се интересува от произхода", обобщи културологът доц. Александър Кьосев.

Все още няма посочена дата, на която въпросният регистър ще бъде достъпен за широката публика.

Коментар тук: http://media-bg.blogspot.com/2009/03/blog-post_789.html