26 август 2010

В защита на българския журналист и още малко за Джони Деп

Материалът на Елена Кодинова за българската журналистика обиколи медийното пространство със скоростта, с която го направи и "новината" за появата на Джони Деп в Бургас. Болшинството изпадна в див възторг от факта, че репортери и медии бяха разкъсани от критика. Мнозинството е в правото си да иска обективна и по-качествена журналистика от това, което се предлага в България в момента.

Много по-малко са онези, които знаят и по-важното - осъзнават, че такива случаи е имало, има и ще има и за напред както в българската практика, така и навсякъде по света.

Ето например експериментът на 22-годишният (тогава) ирландски студент Шейн Фицджералд. Той искал да направи опит в рамките на свое проучване за процесите на глобализация и успял да добави в Уикипедия измислен цитат веднага след смъртта на филмовия композитор Морис Жар.

Британските "Гардиън" и "Индипендънт" били сред изданията, които цитирали Морис Жар по Уикипедия, и така паднали в капана на Шейн. Подведените медии били десетки, момчето се втрещило от постижението си и разпратило имейли до редакциите с обяснение какво се е случило. Иначе може би и до ден днешен никой нямаше дори да заподозре, че цитатът е фалшив.

По логиката на коментарите около случая "Джони Деп в Бургас" излиза, че в "Гардиън", "Индипендънт" и изобщо журналистите по света са:
1. мързеливи (защото не са проверили);
2. лековерни и поддаващи се на манипулация;
3. аматьори (защото не са разгадали в първите 24 часа измамата) и т.н.

Това, разбира се, не е вярно. Първо, никой не е застрахован от подвеждане и второ, човек е склонен да се доверява я на източник (като Уикипедия), я на слухове. Да не говорим, че пиари и рекламисти много обичат да се закачат с медиите и да ги манипулират. Освен че обичат, ами и понякога успяват.

Освен професионалистите, с медиите се майтапят и зевзеци. CNN е отразявала голяма част от 10-те най-големи измами, събрани тук. Да се квалифицират журналистите на CNN като мързеливи и лековерни е меко казано нелепо. Затова и българската журналистика да се обобщава като слаба, само защото медиите се вързаха на един прилично скроен номер, не е съвсем точно. Така си мисля...


Архив: Майтап от Дъблин

3 коментара:

Анонимен каза...

Елена

nozhitsa каза...

По-добре да си некадърник, отколкото съвсем умишлено да пренебрегваш основополагащи правила на професията си само защото е лято и е скучно.

Radko Krastanov каза...

Анонимен, мерси. Фикст (блуш) :)