15 юли 2010

Вяра Анкова става шеф на БНТ. Какво означава това за Краси Гергов?

Вяра Анкова е новият генерален директор на БНТ. За мнозина този избор беше предопределен, особено като се имат предвид и кандидатите. Единственият реален конкурент беше юристът и бивш БНТ шеф Радомир Чолаков.

За двамата се говореше, че са кандидатите на сериозните лобита - тези на Кеворк Кеворкян и на Красимир Гергов. Конкурсът бе спечелен от Анкова - посочваната за продължителка на интересите на Гергов.

Ако теориите за конспирация са верни, най-важните промени ще настъпят в рекламния пазар, а не в телевизионния.

Както е известно, Красимир Гергов разполага с добри фирми във всеко звено от разпространението на информация - компании-рекламодатели, медия-шопове (посредници) и медии. По-важни са вторите две звена където позициите (монополите) му стават все по-силни.

Ако Анкова обслужва чрез БНТ герговите интереси, това означава преференциални цени за реклама в националния оператор за рекламодателите, тоест още клиенти за медия-шоповете. По-просто казано, БНТ и БиТиВи ще предлагат на рекламодателите отстъпки (в тая криза) през медия-шоповете на Гергов и по този начин ще се удари конкуренцията на пазара на рекламни посредници. Тоест ще се разчисти.

Що се отнася до телевизионния пазар, натискът върху Нова Телевизия ще се удвои. Забелязахте ли как новините на двете телевизии са натиска взаимно и вече и двете започват в 19:00 часа? Преди БиТиВи започваше в 19:45, за да информира драгия зрител преди Канал 1 (днешен БНТ1). Веднъж чул новините, човек не би ги слушал втори път. Затова Нова изтегли "Календар" в 19:15 часа, удряйки и БНТ, и БиТиВи. За да се стигне до сегашното статукво.

В този смисъл БНТ вече ще (може евентуално да) размества програмния часовник, за да удря по медийните конкуренти на Гергов. Тоест, ако едно рейтингово предаване по Нова се планира за 20:00 часа, по БНТ1 ще тръгва друго подобно рейтингово предаване, но от 19:50.