13 юли 2010

Битката за БНТ

В четвъртък СЕМ ще вземе решение кой да бъде новият генерален директор на Българската национална телевизия. Първоначално кандидати за шеф на БНТ бяха седемина, но Емилия Стоева отпадна. Тя няма 5 години трудов стаж в телевизията, както иска законът, а само една година в редакция "Лъч".

Другите кандидати са следните:

Радомир Чолаков. Бил е в ръководството на БНТ през 1996-1997 г. и това той посочва като най-голямо преимущество. Според него самия, той владее кризисния мениджмънт. Бил е общински съветник в Казанлък от листата на ССД (Съюз на свободните демократи), завършил е право в СУ през 1990 г. и след това е специализирал медийно право в Германия в периода 1991 - 1995 г. Според спекулации, Чолаков е подкрепян от Кеворк Кеворкян и ако спечели, ще бъде марионетка на популярния водещ от близкото минало.

Радостслав (няма печатна грешка) Главчев. Кандидатира се за поста за осми път. Създателят на Творческа развойна асоциация за култура (ТРАК) изпъкна с желанието си да взриви сградата на "Сан Стефано" 29 и да я издигне на ново, като така смята да реши проблемите на националната медия. Главчев се занимава основно с паневритмия и иска телевизията да излъчва само религиозни предавания. Снимката долу е негова.

Светлана Божилова. Преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Била е медиен експерт в НСРТ (сегашен СЕМ) и в няколко други европейски организации. Има над 120 студии и публикации на медийна тематика.

Любица Кулезич. Или само Люба. Води се кинокритик, журналист и публицист. Работи като автор във вестниците "Седем", "Монитор", "Класа". Редактор е на предаването "Неделя пет и десет" по Телевизия Европа. Автор и съавтор е на предаванията по БНТ "Кино в чекмедже" и "24 квадрата". Завършила е ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (сега НАТФИЗ).

Вяра Анкова. Дългогодишен телевизионер, водещ и журналист. Бивш главен редактор на редакция "Новини" в БНТ. Съпруга на Томас Лафчис и според спекулации в публичното пространство - човек на Красимир Гергов. Бизнесменът не крие подкрепата си за Анкова, което увеличава подозренията, че освен bTV, Pro.bg и рекламния бизнес, Гергов ще овладее и държавната телевизия.

Александър Бешков е бивш директор в БНТ. Професор в СУ "Св. Климент Охридски", преподава сравнителна литература. Роден е през 1937 г. и е син на Илия Бешков. Бил е 10 години професионален боксьор в "Академик".

От понеделник до сряда ще текат изслушванията, в които всеки кандат ще представи пред СЕМ проекта и визията си за БНТ.