18 май 2011

И Дойче Веле замлъква

Радио Дойче Веле няма да има повече ефирни предавания на български, гръцки, хърватски, македонски, полски и румънски езици. В бъдеще медията си поставя за цел да достигне до аудиторията в Източна Европа с телевизионни и интернет програми.

Причината за това е желанието в бъдеще да се наблегне на телевизионните и интернет предаванията. Краят на радиопрограмата на български език е планирана за 1 юли, информира българският клон на Дойче веле.

Излизането от родния ефир на европейска медия не е прецедент. Програмата за съкращаване на разходи на БиБиСи (виж в блога "БиБиСи почва яки съкращения") засегна наскоро ефирните предавания на албански, македонски, сръбски, португалски за Африка и английски за Карибския регион. У нас радиостанцията спря излъчвания през 2005 г.

През 2009 г. от българския радиопазар се оттегли и РФИ. Френското радио отстъпи лицензията си на радио Фокус, което предизвика смут в бранша. По-важното е, че и в този случай причина за стопирането на излъчванията беше нерентабилността.


Друго: Кое ни кара да станем рано в неделя? Са Ва!

4 коментара:

leelove каза...

Причината за продажбата на RFI беше нерентабилността - проблемът е че Фокус придоби лиценз предназначен за програма на обществена медия в София без конкурс! ...и това е абсолютен скандал и ярка демонстрация на корупционните практики в СЕМ (допълнителен въпрос е доколко програмата на Фокус изобщо отговаря на изискванията на лиценза - ако имаше конкурс, те нямаха никакви шансове, но, идват избори ...идва лизане на насрани задници известно у нас под името "журналистика"

Radko Krastanov каза...

Да, прав сте, че точно "прехвърлянето" на лиценза предизвика скандал. Но е трудно да се отсъди чии "насрани задници ще се лижат" от медията Фокус, като се има предвид, че съставът на СЕМ по това време е този, който е бил и по време на тройната коалиция. Според мен политическият фактор точно в този случай се надценява :)

Martin St. каза...

А защо набират още стажанти тогава?

Radko Krastanov каза...

Мартине, потърсих в Гугъл какво имате предвид. Доколкото виждам, става дума за клоновете в Берлин и Бон. А отговорът на въпроса "защо" може би представлява нещо от сорта на "защото е евтино" :)