04 май 2011

Гугъл като правописен речник

Вероятно нямаше да се стигне до този блогпост, ако не беше една реплика на Indra Macondo:

"...възниква въпросът и за ролята на медиите - да усилват популярните заблуди или да бъдат източник на достоверна информация".

Става дума за публикувана във Фейсбук новина от сайта manager.bg със заглавие "Горила маркетинга - да те забележат с малко пари". Въпросното заглавие породи вълна от коментари в отговор, а сред множеството се открои и изказването на лицето, което поддържа профилите на марката в социалните мрежи.

"В "Гугъл" "горила маркетинг" има 7 млн. попадения, а "герила" - над 10 хил. Приемаме, че по-разпространения термин у нас е "горила" маркетинг", твърди "Мениджър" (дословен цитат).

"Направо съм потресен! Да използвате Гугъл за да определяте как се изписва/изговаря чуждица-абсурд, не говори добре за Вас", отвръща Светослав Михайлов.

По същество
Практиката да се проверяват чрез Гугъл правопис на думи и транскрипция на чуждици и имена на български (както е видно) води към грешки. Нито правописът, нито транскрипцията притежават в характеристиката си свободата, която е присъща в Интернет.

Напротив, за правилното изписване на географските имена има специална Наредба на МРРБ. Отделно БАН пише своите правила за транскрибиране. Това са официалните норми, които е редно да се спазват и от медиите.

И още - ролята на медиите НЕ е да поддържа популярните заблуди, а ДА бъде източник на достоверна и правилно написана информация. Грешки стават, но поне в Интернет поправка има.

Гаф е да вкараш в заблуждение незапознатите читатели с неправилен термин, но два пъти по-голям гаф е да седнеш да спориш с тях. Читателите са и клиенти...

Далечно релевантно:
Корпоративно поведение в социалните мрежи (Nestle case study)

П.П. Обърнете внимание кое се харесва в скрийншота и кое не.

1 коментара:

Михаил каза...

Направо не мога да повярвам колко са жалки тези от "Мениджър". Че имат и самочувствие...
Не стига че са им посочили грешката, ами и ползват Гугъл за речник, ами на всичкото отгоре смешното им обяснение не е вярно. И личи, че не знаят как се ползва даже Гугъл. Ми човекът им е посочил правилните числа оттам и те пак не схващат що е то кавички и как се търси по израз.
Но претенции имат цяло кило. Те ги плюят, пък си мислят че дъжд вали...