05 декември 2010

Остаряла технология

0886-BUY-BMW е телефонът на "Камор ауто" според рекламно-маркетинговото решение на компанията. Забелязано е на подложката на номера на BMW X6.


Технологията да се изписват номерата с букви е въведена първо в САЩ и се базира на разпределението на буквите от латинската азбука по 12-те бутона на класическите телефонни клавиатури. Целта е да се улесни потребителя в запомнянето на дълги номера (каквито са в САЩ и каквито са нашите мобилни номера).


Проблемът обаче е, че развитието на телефоните води до изчезването на класическите клавиатури. Специално апаратите на клиентите на "Камор ауто" в най-позитивния за фирмата случай са разпределени така: 1/3 класически клавиатури, 1/3 QWERTY клавиатури, 1/3 touch screen. При това положение 2/3 от потенциалните или наличните клиенти няма да могат да наберат фирмения телефон. Вероятно притежателите едновременно на БМВ-та и стар телефон са единици.

Изводът е, че изписването на телефони с букви е остаряла технология, която в наши дни вече няма място за приложение.

Solution:
За притежателите на Blackberry с QWERTY клавиатура има решение на проблема. Естествено, научих го след обстойно проучване. Телефон с букви се набира чрез задържането на бутона alt. Единственото изискване е първият символ да бъде число, защото иначе не може да се влезе в режим на набиране.

И така, телефонът на "Камор ауто" под номера на засечената по софийските улици "Хикс Шестица" е 0886/289269.

Solution2:
Ако имато достъп до Интернет, можете да проверите цифирте, които се крият под буквите. Това става в специално създадения за целта сайт-калкулатор.

3 коментара:

Христо каза...

Как реши, че автомобилът е от 2004-та след като, 6-тата серия на BMW започва да се произвежда от 2008-ма година? :)

Radko Krastanov каза...

Ами, уебът ме подведе, честно казано :) Въобще не съм спец по марката, просто потърсих дъртата задница и...

Но мерси, ще коригирам (thumbs_up)

Димитър каза...

Интересно четиво, мислех да пиша нещо по темата, но не бях съзрял този аспект. Все пак мисля, че дори в някой тъч устройства има букви под номерата, но явно все пак си прав.