03 декември 2010

Лидерство

Лидер може да бъде този, който има необходимата вътрешна сила. Вътрешната сила се добива с разширяване на зоната на комфорт.

Зоната на комфорт представлява съвкупността от всичко, което познаваме. Когато се извършват познати действия, се използват утъпкани невронни пътечки. Затова, когато човек е под стрес, се появяват дори биолгични реакции - изпотяване, треперене, гадене и т.н.

Преминаването извън зоната на комфорт може да се определи като творческо напрежение. То е усещане за непозната територия. Центробежните сили, които се генерират от вътрешния диалог, задържат човека в зоната му на комфорт.

Пример за вътршен диалог:
- Трябва да поема риск.
- Неее, я по-добре да си налягам парцалите
- Не, не. Ако не рискувам, няма да успея
- Е да, ама ако не успея като рискувам, ще загубя всичко.

Кой говори във вътрешния диалог? Говори Аз 1 и Аз 2 (Self 1 и Self 2). Аз 1 е "ресурсен Аз". Той знае всичко, може всичко, няма нужда от съвети. Аз 2 скача на спирачките. Интересува се хората какво ще кажат, поддържа инстикта за самосъхранение.

От минимизирането на вътрешния диалог зависят крайните резултати. Това казва Тим Галуей (Timothy Gallwey) - автор на книгата "The Inner Game of Tennis" (няма я на български). Той е треньор по тенис, който е забелязал как играчите си говорят по време на игра. И обикновено се критикуват за зле отиграна топка. Изследвал е явлението и е достигнал до заключението, че ако потискащият втори Аз бъде заглушен, резултатите на корта скачат драстично.

Движението от зоната на комфорт до целта извън нея зависи от човека. Не бива да се вярва на този, който обяснява, че нещо не може да се случи. Ако някой противоречи на гласа на сърцето, също не бива да бъде слушан. Всяка крачка извън зоната води до нейното разширяване и усвояването на нови умения и знания. Преживяването е ресурс. Колкото повече преживявания има, толкова по-богат е човек.

Анекдот:
Някакъв страж спрял Конфуций в гората и троснато го попитал:
- Ти кой си и накъде си тръгнал.
Конфуций не отговорил, а попитал стража колко получава за работата си.
- 3 сребърника - отговорил той.
- Тогава аз ще ти давам по девет, за да стоиш до мен и по цял ден да ме питаш кой съм и накъде отивам.

Пирамида "Учене, промяна и лидерство".
Горните пластове без долните не могат да съществуват, а човек не бива да се задоволява с непълна пирамида.


Изображението е кликабъл. Рисувано е набързо, така че моля за снизхождение.


Това са само част от акцентите, които Ирина Горялова представи пред публиката по време на Петия медиен панаир.

Ирина Горялова е бивш журналист в международния отдел на в. "Труд" и бивш специалист PR. Понастоящем е коуч по лидерство и автор в сп. "Мениджър". Много симпатична дама, която сподели част от ноу-хауто си напълно безплатно по покана на Факултета по журналистика.

Нейният панел се казваше "Лидерство в медиите" и бе в петия ден от Медийния панаир, организиран от ФЖМК. Повече за него може да се открие в блога на събитието.

Моето лично впечатление е, че подобни обучения са много смислени и биха били от полза на всеки. Потърсете Ирина Горялова - преподава лидерство и дава насоки за размисъл, които в последствие могат да повишат резултатите.

2 коментара:

nana каза...

Нямам опасенията за самосъхранение, нито за колебание за неуспех, нито материални загуби.А че имам нужда от комфорт е повече от видно.Нито играя.

Анонимен каза...

браво ,лили