14 май 2009

"Дневник" и "Капитал" продадени?

Интересни спекулации в медийните среди. В. "Класа" написа, че Иво Прокопиев е продал "Икономедиа" (защо с "А"?!*). В. "Дневник" опроверга твърдението, цитирайки (не по-малко спекулативно) етичния кодекс на българските медии.

Твърди се, че Христо Ковачки вече е купил компанията и ще я изплаща до изборите. "Класа" се позовава на неназован източник, а още в самия материал намират място опроверженията на Иво Прокопиев (собственика), Бисер Боев (изпълнителния директор) и Велислава Попова (главния редактор).

Какви са фактите? Пропадна проектът за безплатен вестник "Градски вестник", редуциран бе щатът в "Дневник" и "Капитал". Има индикации за криза и в телевизия Ре:ТВ, за която се твърди, че е продадена в пакет с "Икономедиа".

Каква е практиката? В част от журналистическите жанрове предположението се използва свободно. Най-големите новинарски удари се правят с непотвърдена от официален източник информация. Част от опровергаваните медийни спекулации се оказват истина.

Ясно е, че до вписването на промяната върху собствеността в търговския регистър официално няма сделка. Известно е, че подобни големи сделки се крият от обществеността, защото влияят върху пазарната оценка на дружествата. Също така спекулациите не се отразяват положително и на персонала.

Все пак подобна сделка не е невъзможна. Може "Икономедиа" да не стане собственост на Христо Ковачки, но за всеки случай медийната верига има нужда от преосмисляне на концепцията. Част от това преосмисляне е започнало с ограничаване на разходите и устойчивото присъствие в Мрежата.


* Медия (англ. media от лат. medium "средно", "посредник" )
Институция, средство за масово осведомяване върху актуални въпроси - радио, телевизия, вестник и подобни; масмедия.
Думата няма дублетна форма. Няма дума "медиа".

Из: Речник на чуждите думи в българския език. Наука и изкуство. С., 2007.

2 коментара:

Unknown каза...

"Икономедиа" е име на фирма.
Няма дума "икономедия", щом сме хванали да гледаме речника на чуждите думи.
"Блог" има ли го в речника на чуждите думи?

Radko Krastanov каза...

Много жалко, че в името на фирмата част от съставната дума е написана не според правилата на нашия език.

И много жалко, че гугъл вади 17 300 000 резултата при търсене на "медиа".