14 май 2009

Майтап от Дъблин

Майтап от Дъблин. Местен студент на име Шейн Фицджералд публикува поетичен, но фалшив цитат в Уикипедия. По-късно заявява, че тества глобализираните и все по-зависими от Интернет медии дали могат да бъдат точни, прецизни и достоверни в ерата на скоростните новини. Неговият извод: Уикипедия - става, журналистиката - не става.

Измисления цитат Фицджералд публикува в уики-страницата на починалия наскоро френски композитор Морис Жар (Maurice Jarre). В резултат на това редица американски блогове и уеб-вестници, както и медии от Британия, Австралия и Индия пубикуват никога неизречените думи, позоваваки се на онлайн енциклопедията.

"Медиите използваха измислицата, въпреки че администраторите на Уикипедия съвсем скоро я хванаха и отстраниха", казва Шейн. Цял месец обаче никоя от публикувалите неверния цитат медии не се усеща и студентът им праща нарочни и-мейли. Следват поправки, опровержения и т.н.

"Бях шокиран от резултатите от експеримента. Може би ако не си бях признал, историята щеше да запомни измислените от мен думи като изречени от Морис Жар. Това е пример как невярна информация, разпространявана активно от много медии, може да се превърне във "вярна"", допълва 22-годишният студент.