20 май 2009

Нощен труд фалира

"Нощен Труд" спира да излиза от 1 юни. Първият жълт вестник в България ще издаде последния си брой на 29 май, след което изчезва от сергиите след 17-годишно съществуване. Според столичен седмичник стагнацията в сектора на печатните издания се разраства, за което говори и упоритият слух, че Христо Ковачки е купил акции от медийния бизнес на Иво Прокопиев.

Последните месеци бяха трудни за прилеповия вестник. Той бе преместен да излиза сутринта, а цената му бе намалена, но и това не го спаси от банкрут. Изданието има едва 14 000 тираж, който е недостатъчен, за да покрива огромните му разходи. В пика си в средата на 90-те вестникът печаташе по над 100 000 копия. Над 70% от журналистите остават без работа. Някои от тях ще бъдат преместени в другите вестници на ВАЦ.

(Из Блиц)
"Нищо радостно няма в това, че закриват вестник "Нощен Труд". Вестник, който може да не се харесва на по-интелектуалната аудитория, но е едно око повече. Показваше беднотията по улиците, нощните побои, нощните клубове, катастрофите (с пияни или не). Как да научиш какви новобогаташи шетат по нощна София, как се налага чалгата, как се развива уличната или елитната проституция (важно социално явление) – освен от издания като "Нощен Труд"? Или кой политик къде се е пръкнал, в коя компания. В такова издание много неща ги забелязват големите медии и ги развиват като тема. Едно око по-малко. 50-60 души без работа…"

Така започва коментарът на Иван Бакалов в e-vestnik.