15 ноември 2011

Медиите като оръжия за масово поразяване

Ростислав Ишченко, президент на Центъра за системни анализи и прогнози, Украйна:

"Първият етап на Студената война, чийто край бе белязан от разпада на Съветския съюз, се реши от най-новото оръжие - информацията. Сега тече втори етап и враждуващите страни си изпращат мощни информационни залпове. Няма съменение, че "арабската пролет" и нейните реални военни действия бяха причинени от пропагандата.

Всъщност пропагандата е имала сериозни успехи и преди - Вашингтон и Наполеон, Боливар и Линкълн, Ленин и Сталин, Чърчил и Хитлер, Мао и Кастро... Но при техните победи тя е била спомагателно оръжие. Окончателното решение на въпросите е било намирано на барикадите.

Нарастването на обема на информацията и добиването й в реално време направиха така, че информационните битки вече представяляват главен приоритет. Важна е личната "истината", в която всеки човек вярва. Днес всяко печатно слово, независимо дали е художествена литература или публицистика, тиражирано в достатъчно голям мащаб, се превръща в оръжие.

Естествено, най-разрушителен потенциал има политическата журналистика. Днес не е важно кой е спечелил битката, а кого медиите ще посочат за победител.

Като пример може да се даде руския президент [Борис Елцин], който през 1993 година пренаписа конституцията и създаде една суперпрезидентска република, различаваща се от монархията само по това, че няма приемственост на династията. И това местните медии определят като демокрация.

Същото нещо се наблюдаваше и в Украйна през 2004 година, когато държавният преврат беше наречен "народна революция", а организаторите му "демократи" [изборите между Виктор Янукович и Виктор Юшченко].

И в двата случая реалността нямаше нищо общо с виртуалната реалност, създадена от СМИ (средствата за масова информация).

Ефектът на оръжието за масово поразяване, каквото е медията, е толкова висок, че човек вече не може да познае кое от информационния поток е иситина или не. И тук не става дума само за две текстови информации в две медии, които карат човека да се чуди на коя от двете да вярва. Става дума дори за снимки, които ни карат вече да не вярваме на очите си.

Ето историята около Кадафи. Убит ли е Кадафи или не е? В един и същи ден в медиите едновременно излизат снимки на предполагаемия труп и негови изявления с призив за продължаване на борбата...

Във войната на информационното поле всеки е срещу всеки. Вече няма противопоставяне само между Изтока и Запада. Днес конфликти на медийния терен водят държави, партии, кланове и отделни личности. Така един блогър или популярен публицист може да се окаже влиятелен и "силен" колкото цяла държава.

Въпросът на ефективната пропаганда не е в това колко медии контролирате, а колко хора ви вярват. Ако всички повярват на един, той ще стане господар на света, а президентите и премиерите ще се превърнат в статисти на начина, по който той ще иска да моделира света".

В края на анализа си Ростислав Ишченко пише и какви са маркерите, по които се създават новите държави. Според него всички, които са обединени от една идеология и й вярват достатъчно силно, могат да бъдат наречени "нация".

Целият материал на руски е публикуван в украинската секция на РИА Новости.

Подобни по темата:
Медийна аудитория
Тактически медии
Светът се нуждае от журналисти

Ростислав Ишченко, снимка: revisor.od.ua

2 коментара:

Комитата каза...

Всъщност братушките искат да извадят от 10 кладенеца вода, за да обяснят на гражданите си защо е толкова лош имиджът на Русия в чужбина, включително да представят информацията за престъпленията на путинския режим за пропаганда.

Анонимен каза...

В самата статия има пример за пропаганда, куул :)