12 декември 2011

Казусът ''Бареков'' 5 дни по-късно

На 7 декември Николай Бареков изрече скандализиращи слова, предизвикали масови полемики и стигнали до Съвета за електронни медии. Извън контекста на конкретното послание, думите на телевизионния водещ разпалиха нaново войната на медийния фронт, прикривана зад обществения интерес.

Какво пише между редовете?

Първо, сред най-бурно реагиралите на думите на Бареков бяха изданията на "Икономедиа". Във войната между медийния кръг "Капитал" и Нова Българска Медийна рядко се пропускат удобни възможности за нанасяне на удари.

"Селото са оказа точно в града" е публикацията - кулминация в срещу водещия на ТВ7, но и в останалите статии по темата присъстват епитети като "шокиращо" изказване, "изблик" и т.н.

Важно е да се отбележи, че Икономедиа не нарушава журналистическата етика в битката с НБМГ, за разлика от Бареков, чието изказване от мнозина се квалифицира като "неетично".

Георги Лозанов, председателят на СЕМ, коментира случая така: "Николай Бареков има право на журналистическа позиция по темата с протестите на зърнопроизводителите и тази позиция може да е доста емоционална и остра. В случая обаче има едно обидно отношение към провинцията, селото и много хора, които той представя като хора втора ръка".

Темата е дискутирана и в започналия във ФЖМК Медиен панаир. "Резултатът от войната между двете медийни групи: победители няма, професията девалвира", това е казал издателят Мартин Захариев, туитнат* от Павлина Радославова.

Вторият важен извод от казуса "Бареков" е, че няма генерална позиция, която да "потъва" в Спиралата на мълчанието. По-популярната позиция е критичната по отношение на скандализиращите думи на водещия. Във форумите на всеки четири-пет критични коментара обаче се появява по един, който подкрепя под някаква форма посланието на водещия.

На практика няма публична трибуна, където подкрепата за общественото статукво да има превес над опозицията, но е важно, че все пак не всички изразители на позитивно мнение имат задръжки да го изразяват.
-----
В четвъртък предстои СЕМ да се произнесе по случая...

* Туитове от медийния панаир текат на #medienpanair


Eто видеото със скандализиращото изказване:



архив: Германец за проблемите на българските медии