03 септември 2010

Англия, България и телевизионният проблем

Телевизия ТВ+, която се излъчва легално само в мрежата на Булсатком, изкупи редица мачове напоследък. В това число е и двубоят Англия - България, който ще се излъчи днес от 22:00 часа по цитирана телевизия.

Най-смисленият блог пост по темата ми се стори на Пламен -

Телевизия на ръба на закона.
Накратко: Той смята, че ТВ+ и Булсатком използват монополно си положение и подлежат на санкции. Според него телевизията плаща по-високи от пазарните цени за правата на футболните срещи. Цени, които БНТ, СМЕ (RING.BG, PRO.BG и bTV) и MTG (Нова спорт, Диемите и Нова ТВ), наричани за краткост Тримата глупаци, не могат да си позволят.

Анализът е задълбочен и са посочени и законови противоречия, но слабата точка тук е мълчанието на Тримата глупаци. Нито една от компаниите не алармира, че са нарушени антимонополни закони, защото по същество те не са нарушени. И ако за СМЕ и MTG е оправдано (икономически, не маркетингово) да не излъчват предавания на загуба, то за националната телевизия това е немислимо. Особено, когато става дума за мач на националния отбор.

Феновете на футбола
по форумите също реагират странно и обвиняват в нещо (в какво?) ТВ+ и Булсатком. Фактически виновници за неудобството са Тримата глупаци. В същото време ТВ+ притежава правата още на тенис турнири от Големия Шлем, испанската Примера, а беше купила и квалификационните мачове на нашите отбори в европейските клубни турнири.

Моят извод е, че с пръдня боя не става, но с качествени материали - става. Имиджовият ефект за Булсатком на този етап е спорен, защото мнозина сочат цифровия оператор за черен дявол. Икономическият пък ще стане известен по-късно.

За всеки случай на мен ми се струва, че компанията работи правилно и от бизнес, и от медийна гледна точка.

Междувременно, когато се чудим къде да гледаме мача, ще продължаваме да се питаме: Кажи, копеле, честно ли е така?

А Томето Русев ще пита: Копеле, честно, не е ли така?, когато припомня как са се слушали мачове през 60-те, как са се гледали през 80-те и как се гледат днес:

всички съседи при комшията (съответно с радиото, телевизора или Булсаткома)


снимка: Sportni.bg

2 коментара:

Апостол Апостолов каза...

По- добре щеше да бъде, ако никой не излъчваше мачове на българския национален отбор. Те само ни поболяват.

Radko Krastanov каза...

Съвсем прав си :)
Апропо, най-върлите фенове в България са против телевизионните излъчвания. ТВ предаванията гонят публиката от стадионите и оттам - скапват атмосферата.