05 октомври 2010

Краят на разследващата журналистика и големите сметки за телефон

Идва ли краят на разследващата журналистика? Така е озаглавено интервюто с кореспондета на Washington Post за Близкия изток и Ирак Стив Файнару (Steve Fainaru) в сп. "Мениджър". Човекът няма еднозначен отговор.

"Да се занимаваш с разследваща журналистика е лесно. Или поне така изглежда отстрани. Но на все по-малко журналисти им стиска да се занимават с разследвания. Това е доста смущаващ факт", констатира носителят на "Пулицър" за 2008 г. в категорията "Международен репортаж".

Файнару говори и за други аспекти на дейността:

"Журналистиката остава един от най-добрите лостове за упражняване на обществен контрол";

"Журналистът трябва да притежа честност, постоянство, упоритост, състрадание и отзивчивост... Честността и състраданието са неща, които, с които не всеки се ражда. Особено в днешния материален свят, в който ценностите са други. Но именно те отличават и легитимират един журналист от останалия жълт медиен пейзаж".

И малко по сметките за телефон
В контекста на разследващата и критична журналистика обществото отдавна очаква от медиите натиск върху мобилните оператори, които поддържат в България едни от най-високите цени в ЕС.

Липсата на достатъчно разработки по темата сериозно навежда на мисълта, че корпоративните интереси на медиите са поставени преди обществения интерес. Това, разбира се, е констатиране на очевидното. Въпросът е защо обществото си затваря очите пред очевидното и не намира маханизъм да повлияе на медиите в името на своя собствен интерес?

На снимката: Стив Файнару