11 февруари 2011

24 часа след взрива пред "Галерия"

Минаха повече от 24 часа след взрива пред редакцията на в. "Галерия". Достатъчно време, за да могат да се направят изводите от политическия акт. Реакциите около случилото се предлагат на обществото три теста:

- тест за интелигентност. По отношението към случилото се може да се познае кой е по-податлив на манипулации и кой по-малко.
- тест за медиите. На всяка медия се налага да покаже чии интереси защитава. Опозиционните вестници, телевизии и сайтове и проправителствените такива се различват много ясно.
- тест за воля. Въпросът е иска ли българинът да върви по своя европейски път на развитие или изпитва носталгия към прехода си, олигархията и особеностите на организираната ни престъпна дейност?

В случай, че искате да се натоварите с глупости по случая, можете да следите всички публикации в Интернет чрез Google News ТУК.

Две интересни изказвания се чуха в телевизионния ефир в последните часове.

1. "Случилото се е нецивилизовано и трябва да бъде порицано. Но аз няма да отроня сълза за "Галерия". Журналистиката, която тази медия прави, е пияна журналистика. Тя няма принос към развитите на българските медии", каза Лора Крумова по време на гостуването си в шоуто на Славия. Водещ в случая беше Иво Сиромахов.

2. "Видях, че се появяват фигури, които са лоши и стрелят по тези, които не знаех дали са добри или лоши. Виждам, че лошите стрелят все повече", заяви пък социологът Евгени Дайнов в сутрешния блок на Нова ТВ, използвайки уестърн-метафора за публичното говорене напоследък.

Лирическо отклонение: Букмейкърите вече не приемат залози за следващото челно заглавие на вестника, защото вероятността то да е "Взривиха ни" е 99%.


снимка: Георги Димитров/Нетинфо

2 коментара:

frog and roll каза...

И кое им е интересното на тези изказвания? Може би, че Лорчето не защитава неприкосновеността на журналистиката? Ами вероятно защото няма никаква опасност да взривят нея - така де, нищо лошо не прави никому безобидната кравичка. :Р А какво точно е казал Дайнов, че извън контекста не се разбира? Не че не знаем, че горкият носи от 99 кладенеца вода, да да оправдае, пред себе си дори, отстъплението си от демократичните фундаменти, вервайки на една мазна мутра и милиционерите й.

Radko Krastanov каза...

Не само Галерия се занимава с глупостите около СРС-тата, Яне Янев и Трактора. Откровено опозиционен е и в. "Сега" например, но редакцията им не е взривена, ако не бъркам ;) Това за Лора Крумова.

А за Дайнов - каза го в отговор на поредните неоправдани и злостни нападки. За какво става въпрос всеки ще си преценява, защото си има глава на раменете ;)