25 февруари 2011

Влиза ли БиТиВи в политиката?

Телевизията БиТиВи, в лицето на изпълнителният директор Константин Мокану, поиска публично извинение от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Причината е, че според медията, Цветанов е изнесъл невярна и непроверена информация за уволнение на журналиста Иво Инджев.

Всъщност от телевизията се хващат за думата "уволнен". За пред хората Иво Инджев сам напусна, но както и да се изписват името на журналиста и името на телевизията в търсачките, неминуемо излизат резултати в семантичния кръг на "уволнен", "напуснал под натиск" и т.н.

Иво Инджев, който поддържа един от най-реномираните и посещавани български блогове, към този момент* не е реагирал официално във връзка с употребата на името му отговори в своя публикация**. Текстът е интересен от гледна точка на действителната ситуация, обективната журналистика и корпоративното (и политическо) поведение на телевизията.

Два въпроса излизат на дневен ред в анализа на изисканото публично извинение.

Първо, има ли моралното право БиТиВи да иска извинение
от когото и да било положение, че програмата на телевизията всеки ден трябва да започва с извинение към аудиторията?

В Етичния кодекс на българските медии са заложени достатъчно текстове касещи обективността и истинността в разпространяването на информация.

Ето например точка 1.1.3. гласи, че "[медиите] Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци".

Кога тогава БиТиВи ще се извини на зрителите си, че ги занимава с флашки и патрашки по собствения манипулативен начин?

Точка 3.1 гласи, че "[медиите] няма да се поддаваме на икономически и политически влияния". Кога БиТиВи ще се извини публично на аудиторията си, че я лиши от предаването на Иво Инджев под политическия натиск на президента Георги Първанов.

Вторият въпрос е каква роля иска да играе БиТиВи в политиката
и иска ли медията да участва активно в нея?

По презумпция медиите следва да бъдат независими и да отразяват обективно фактите и събитята. Дали това се случва, всеки може да прецени сам.

* 25.02.2011, 16:00 часа
** Update: 25.02.2011, 20:33 часа
*** Update: В коментара под статията - част от общественото мнение по въпроса

1 коментара:

Radko Krastanov каза...

Георги Станков: Иво Инджев напусна толкова по желание ,колкото наскоро напусна шефа на юристите на президентството. А БТВ ако са медия,да поканят Иво Инджев да разясни.

Деси Тодорова: Значи Иво Инджев напуснал сам... То всички факти в bTV са само проформа. Иво Инджев напуска официално, а неофициално го прави под натиск, защото е ясно на всички, че президентът поръчва музиката. Официално bTV не беше собственост на Гергов, пък после се оказа, че неофициално е. Пък сега се правим на ощипани госпожици. Кои факти да бъдат проверени все пак?

Това са два от последните коментари под материала по случая на Блиц.