30 януари 2011

Трендове 2011

2010 година не донесе желаното излизане от кризата в новинарската индустрия. Заради икономиите без отговор останаха въпросите как да се намери ефективен дигитален бизнес модел, но поне има ясна визия, че бъдещето на медиите е в дигитализацията.

Какво да очакваме през настоящата година?


Абонаменти - експерименти (Paywalls)

Рупърт Мърдок е далеч от мечтата си да капитализира чрез абонамент уебмедиите се, но постигна значителен прогрес. "Times", "Sunday Times" и "News of the World" на Острова вече са платени дори в Интернет

Амбициозната схема на Press+ пък съвсем не дава резултат, особено като се има предвид, че се ползва най-вече от англоговорящи. Платеното съдържание вътре в никакъв случай не промени медийната картина.

Опонентите на Мърдок също не са малко. Сайтовете на "Guardian" и "Daily Mail" останаха безплатни, залагайки на повече уникални посетители и масовост.

Тренд: "New York Times" ще имплементира абонамент, който ще позволява на потребителите да правят няколко безплатни клика на ден, преди да се появи Paywall-а. Това е хибриден вариант, резултатите от който се чакат с голям интерес. Сайтът на "Times" например загуби част от постителите си след като бе въведена таксата за ползване, но на този етап е рано да се каже дали моделът е по-неефективен от този на безплатните медии. Ако американският "Times" покаже по-добри резултати, то тогава може да се очаква масово преминаване към хибридния вариант.

Абонаментите в Интернет няма да променят драстично медийната среда (особено през 2011 г.), но могат да предизвикат размествания на пластовете в уеба.

Из блога: Още платени новини в Интернет


Уикилийкс и Ко.

Ето нещо, което промени медийния свят - Уикилийкс. В океана от информация ексклузивността придоби по-голяма тежест, а разследващата журналистика се събуди за нови подвизи. Независимо дали е незаконна или представлява новото лице на демокрацията, Уикилийкс-журналистиката вече се простира извън пределите на въпросния сайт. У нас пример за това е в. "Галерия" с изважданите във всеки брой компромати.

Жаждата, с която публиката консумира записи и секретни доклади по целия свят, няма да остане неотолена от по-предвидливите медийни предприемачи.

Тренд: Уикилийкс и подобните ще имат конкуренти. Възможно е да се появят напълно фалшиви медии от този тип. Успоредно с това ще стане ясно дали тези медии ще направят правителствата по света по-прозрачни или пък ще ги принудят да затегнат контрола над информацията.


Нови начини за доставка на съдържание

2010 година беше годината на iPad-а. За него и неговите приложения се изписа много, а и се плати немалко. Според някои подобен тип устройства "изяждат" продажбите на печатните издания. За България подобно явление е пренебрежимо малко на този етап по разбираеми технологични причини и от двете страни на комуникацията.

Тренд: През 2011 г. по-напредналите ще се конкурират на пазара на таблети. След iPad-a излязоха Samsung Galaxy Tab и нов Archos, а сега се чакат нови устройства от Blackberry, HP и Microsoft. Това неминуемо ще доведе до спад на цените и съответно повече хора ще ги имат.

Медиите от своя страна ще бъдат изправени пред предизвикателния въпрос дали да вложат ресурси в разработката на приложения сега и да стартират с бавна възвръщаемост или да изчакат по-благоприятни времена, когато (евентулно) ще имат повече свободен ресурс.


Новини в социалните мрежи

Отвъд Океана Туитър беше голям хит през 2009 г., а след това дойде и ръстът на Фейсбук през 2010 г. В България Туитър все още до голяма степен е подценяван, затова можем да говорим за обратна последователност.

Груби изчисления показват, че една на всеки четири-пет импресии (page view) се случва във Фейсбук. Абонатите са неизброими, а на ден се публикуват над 30 милиарда единици съдържание. Средният потребител пък е свързан със средно 80 групи, общности, събития или каузи. И социалните мрежи препращат все повече и повече трафик към медиите.

Днес е абсолютно безалтернативно присъствието на медиите в Фейсбук. Почти същото важи и за Туитър като е важно да се отбележи, че подходът е различен.

Тренд: Все повече медии ще откриват специална позиция за специалисти по социалните мрежи. У нас това вече е свършено в по-големите уеб-пъблишъри. Тези хора се грижат да поддържат интереса на аудиторията на медията във Фейсбук, Туитър или някоя друга мрежа, както и да откриват нови и по-ефективни начини за брандиране на медиите в потребителското съзнание и препращане на трафик.

Предстои ни може би да видим през годината точно такива иновативни начини да се пренасочи енергията на Фейсбук в желаната посока. Да имаш хиляди фенове е гордост, но да се използва фен-страницата за предоставяне на по-качествено информационно обслужване е неразрешено предизвикателство.

Друга тенденция е обвързването на работата на журналистите със социалните мрежи. За персонализацията е изписано достатъчно.

Из блога: Бъди човек! Особено във Фейсбук