04 март 2010

е-Трансфери

Терминът е-трансфери прочетох в материал на в. "Банкер", озаглавен "Къде емигрират журналистите?" и с подзаглавие "В интернет, в политиката, в Исландия". В момента той не е наличен в сайта на медията, но пък може да бъде открит тук.

До него пък достигнах, четейки коментарите под статията на Бареков в Спортал, озаглавена "Интернет приюти кадърните журналисти".

"Тези, които дават парите и печелят от рекламите, предпочитат да минат по тънкия начин и да не дават много пари за продукция, а срещу това да получават удобни материали, които не засягат големи икономически интереси", твърди Бареков. Той казва още, че медиите могат да извадят по 10 000 лева месечна заплата за най-популярните имена, но не го правят заради автоцензура.

В материала на "Банкер" интернет е припознат по-скоро като спасителна сламка за журналисти-удавници, паднали зад борда на големите национални медии. Става дума за Милен Цветков, Николай Бареков, Георги Коритаров, Иван Бедров, Крум Савов и други. Разглежда се темата и за блог-журналистиката с нейните възможности и ограничения.

Интернет е удобно пространство за медийна дейност, но имената там все още нямат значение. Публичният рейтинг може да бъде ракета носител за определен проект (например сайтовете на Бареков), но съдържанието и приложенията са тези, които се монетизират. С други думи, ако Милен Цветков по някакъв начин е дразнил аудиторията с арогантността си, то той ще продължи да го прави и в уеба. Това се отнася и за останалите, които са свалени от ефир заради нисък рейтинг.

Освен това съществува още един недостатък на интернет и той е, че в него всички са равни. Един субект може да бъде едновременно адресант и адресат на посланията. Факт, мнение или идея могат да бъдат разпоространени еднакво успешно чрез официална медия и чрез някоя от социалните мрежи (Фейсбук, Туитър, Свежо).

В този смисъл в кадърни журналисти могат да се превърнат редови потребители, с които имената от ефира едва ли ще успеят да се преборят. Още повече, че егото на уеб-потребителите не приема авторитети.