14 май 2009

Откъде ще четем за изборите?

Изборите опасно наближиха, следователно медиите реагират според обществения интерес. Действително има парадокс - мнозина казват, че няма да гласуват и че не се интересуват от политика, но същевременно консумират новини по темата. Общопрофилните издания, радиа и телевизии вече подробно се занимават с изборите, а в Интернет информационни сайтове и блогъри акцентират върху предстоящия вот.

В мрежата се появиха и два обособени продукта - подсайтът на Вести.бг (1) и субдомейнът на бтв.бг (2). Първият използва обичайните източници - агенционна информация, прессборки, коментари оттук-оттам, вторият набляга на продукцията на Бареков. (1) запазва почти изцяло дизайна на медията-майка, докато (2) има някои съществени разлики, в това число и нови цветови решения. В сайта на Нетинфо читателите коментират направо под статията, а в страницата на БиТиВи - във форум. (1) се популяризира изцяло във виртуалното пространство, докато (2) получава реклама и в сутрешния блок на телевизията.

Въпреки условията на стагниран рекламен пазар и двата продукта остават под очакванията. Особено след уеб-еуфорията отвъд Океана около президентските избори. От друга страна са похвални усилията да се направи нещо различно. Ползата от подобни страници е за аудиторията и се състои в селектирането на информация по определена голяма тема. Така който се интересува от избори, отива в съответното място. Рекламодателите (в случая партиите) също са облагодетелствани, защото получават избрана заинтересована аудитория.

3 коментара:

Dara каза...

Дневник и Капитал имат обща платформа за отразяване на изборите - http://www.dnevnik.bg/izbori2009

Интересно ми е какъв ще е анализът ви на този продукт.

Поздрави,

Dara каза...

Още едно включване като говорим за информация за изборите. В мрежата има доста повече обособени продукти за Избори 2009 - освен сайта на Дневник и Капитал, който споменах, колегите от Дарик и Actualno.com също имат обособени секции, а вторите дори интересна инициатива по отношение на политиците. Секцията за изборите на Investor.bg излиза на челни позиции при търсене в Гугъл...

В този смисъл публикацията ви личен избор на източници за информация за избори 2009 ли показва, защото ми липсва моментът на изчерпателност в нея :)

Radko Krastanov каза...

Планирам да напиша и за другите, особено за Дневник, защото тамошната секция най-ми допадна. Ето, започвам :)