18 май 2009

Откъде ще четем за изборите 2

Има още няколко проекта в Интернет, които не само заслужават внимание, ами и похвала. Вести и БиТиВи вече бяха разгледани, а сега е ред на Дневник (1) и Дарик (2).

И в двата сайта потребителят може да раздели новините за парламентарните избори от тези за европейски парламент. И (1), и (2) ползват собствения си ресурс - Дневник категоризира новини, които така или иначе са минавали през уеб-страницата (и биха минали при отсъствието на отделна секция), мобилизирайки все пак човешкия си ресурс в правенето на нещо хубаво; Дарик пък ползва кореспондентската си мрежа в страна и също просто прекатегоризира новини.

Изненадващо в Дарик обемът е малък - има доста малко статии в сравнение с конкурентите. Впрочем и в Дневник актуалните материали се броят на пръсти, но за сметка на това дизайнът позволява по-лесно да стига до стари заглавия.

Според мен това, което изважда Дневник пред скобите, в които се намират останалите проекти, са двете рубрики - Истина или лъжа и Дебати. Особено втората е уникална - дава поле за обществено говорене, съответно изправя пред аудиторията (и противопоставя един срещу друг) политически фигури и техните възгледи по наболели въпроси. А народът (в Интернет) решава кой е прав и кой крив. Възможностите за гласуване (в това число с отговори на дихотомни въпроси) носи непредставителни, но (за мен) важни социометрични данни.