27 септември 2011

Народът срещу БиТиВи

"БТВ определено си вкараха сериозен автогол. Не им е за първи път да се опитват да манипулират, но досега им се разминаваше, защото за добро или за лошо хората не се интересуваха особено от предишните теми. Този път обаче сериозно прекалиха и не един и двама човека ще изтрият канала им от телевизорите си..."

Това написа Огнян в коментар на предишната публикация в блога.

Твърди се, че в Пловдив наричат БиТиВи "Босфор ТВ". Във Фейсбук пък се появи групата "Аз НЯМА да гледам bTV". От създаването си в неделя досега страницата е събрала над 1000 потребители.

Същевременно репортерът на БиТиВи Миролюба Бенатова, която бе ангажирана с отразяването на случая, сподели своята позиция:

"Аз направих репортаж от това, което се случваше, за което съм обвинена в пристрастност. Не съм корумпиран и пристрастен журналист, само защото не приемам да нарека геройство вид саморазправа, която е не по-добра от другите лоши неща, които се случват в Катуница.

Момчето е сгазено, вероятно нарочно, конфликтът е дългогодишен, жалбите от и срещу циганския клан са много, прокуратурата и полицията лавира между двата интереса, което води до последните събития. Не е нормално да се газят хора, както не е нормално да се палят къщи и коли. Показахме близки на убитото момче (първи), изтърпяхме псувни и удари, без да сме цигани или близки на Кирил Рашков. Бяхме нежелан свидетел на погрома и трябваше да се страхуваме и да не снимаме.

Ние не се изплашихме и разказахме това, което се случи - агитки на пловдивски футболни отбори унищожиха две къщи пред очите на "Жандармерията". Няма отговор на въпроса защо полицията не реагира срещу 200 души, които хвърляха запалителни вещества и камъни, режеха кабелите на телевизите (БНТ), заплашваха...

Показахме непокътнатата истинска къща на цар Киро, която полицията бе успяла да охранява добре, а феновете "случайно" не бяха открили, за да сринат. В двора имаше и 5-6 скъпи и здрави возила, също добре опазени от полицията.

"И вълкът сит, и агнето цяло"- и къщите изгорени (нищо, че не са обитаеми, достатъчно е за отпушване на напрежението), и Цар Киро доволен и добре опазен, защото е нужен за избори.

Хората с маските не бяха от Катуница, но жителите на Катуница ги подкрепиха. В наш материал хората разказаха защо одобряват саморазправата. Казват, че се чувстват дълго време тормозени от циганския клан, без да има адекватна реакция на властите.

Сега се очаква властите да реагират адекватно. Дано."


Днес в сутрешния блок на БиТиВи, в един от пиковите часове (8:15), се излъчи панел, озаглавен "Защо трагедията в Катуница отприщи недоволство срещу телевизията?". Видео и текстов репортаж от него са налични в сайта на медията.

Гости бяха председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, Петьо Блъсков - дългогодишен журналист и издател, главният редактор на вестник "Труд" Димитрана Александрова и Емилия Милчева - главен редактор на "Уебкафе". Всички без изключение защитиха работата на Миролюба Бенатова и БиТиВи по случая в Катуница и последвалите размирици из цялата страна. Единствен Георги Лозанов спомена за пропуски:

"Ако имаше някакъв дефицит в медийното отразяване, не само БиТиВи, то беше, че твърде късно се мина към материали от разследващи журналисти по отношение на цар Киро, което в началото създаде дисбаланс. Но най-важното за мен от гледна точка на закона е, че няма никакъв упрек, тъй като основният риск в такива моменти е да не се създават предавания, които да създават нетърпимост между гражданите. В това отношение БиТиВи и Миролюба отрази нещата достатъчно дистанцирано".

Случаят Катуница отвън
"Внезапно стана ясно, че България отдавна е в крайно жестока етническа криза", пише руският сайт "Нюзинфо".

Под заглавие "Противници във футбола, единни срещу ромите" вестник "Ромъния либера" (Румъния) пише, че смъртта на 19-годишния младеж, прегазен умишлено от член на мафиотски клан, е довел до демонстрации и насилие срещу ромите в редица градове в България.

Още за отразяването на случая зад граница четете в обширен материал на Vesti.bg за медийното отразяване на случая в Катуница извън страната.

Още по темата:
Медийното отразяване на убийството в Катуница
"Коя електронна медия отразява най-обективно убийството в Катуница?".