25 септември 2011

Медийното отразяване на убийството в Катуница

Хората не харесват медийното отразяване на убийството в Катуница. Гневът на излезлите на протест днес частично се пренасочи и към медиите, които, според протестиращите, не отразяват коректно ромската криза, обхващаща все повече места в България.

Срещу репортерката на БиТиВи вече има Фейсбук група с над 5000 харесвания. Причина за недоволството срещу нея са репортажите й в ефира на националния канал. В тях тя акцентира повече на опожарените къщи, отколкото на убитото дете.

Капитал също дава оценка на протестите в статията на Зорница Стоилова и Люба Йорданова, озаглавена "Правосъдието на футболните агитки". Там пише:

"...грозно лице могат да придобият и протестите в Катуница, в които основни действащи лица са футболните агитки, които реагират на ключова дума "роми", без да се интересуват от подробностите на конкретния случай".

Повечето медии, например радио "Дарик" и БНТ1, във вечерните си емисии новини отразиха публичното недоволство от журналистическата работа около ромската криза.

Според мен медийното отразяване на случая в Катуница има два генерални минуса:
- протестите се обвързват с футболните агитки и изобщо крайните обществени елементи. Подобно обвързване първо е некоректно и невярно и второ, олекотява протестите.
- за изявления се подбират по-ниско интелигентни, маргинално изглеждащи или без дар слово граждани. Те по-трудно могат да изразят общественото мнение, което се споделя както от маргинали, така и от интелигенция.

Какви са вашите впечатления за медийното отразяване на убийството в Катуница?

UPDATE: Ако имате мнение, участвайте в анкетата във Фейсбук с въпрос "Коя електронна медия отразява най-обективно убийството в Катуница?".


Горяща сграда на Кирил Рашков - Цар Киро. Снимка: vesti.bg/БГНЕС

2 коментара:

Огнян каза...

БТВ определено си вкараха сериозен автогол. Не им е за първи път да се опитват да манипулират, но досега им се разминаваше, защото за добро или за лошо хората не се интересуваха особено от предишните теми. Този път обаче сериозно прекалиха и не един и двама човека ще изтрият канала им от телевизорите си...

Анонимен каза...

Аз все още не рабирам как по различно Бтв е предала този случай.Имаше факти,които бяха визуално изведени, същите тези видеа бяха пуснати и в другите телевизии.
Проблемът при нас е ,че сме като стадо овце,на които едната овца , когато каже"Бе" и другите след нея подвикват същото.
Убедена съм, че ако повечето хора се дистанцират от това, че се преекспонираше с новината,че конкретно Миролюба Бенатова е изкривила фактите и помислят малко ще установят, че това си беше просто един нормален репортерски материал.