22 септември 2011

Георги Лозанов за Интернет

Доц. Георги Лозанов говори преди малко в сутрешния блок на Нова телевизия за Интернет и неговия медиен аспект. Темата бе дискутирана в контекста на днешния празник (Обявяването на независимостта на България) и свободата, на която се радва днешния човек:

"ХХ век беше век на двете тежки идеологии - фашизма и комунизма, с техните деспотизми. Интернет се появи като остров на свободата, като красиво преживяване, от което хората имаха нужда. Тази глътка свобода беше дълго чакана. Тя води до голям ентусиазъм, в който продължаваме да живеем. С времето обаче ще се появят правила.

Интернет е медия, много по-влиятелна вече от традиционните медии. Телевизията например е силно регулирана среда, а в мрежата липсват каквито и да било правила. Но с времето те ще се появят.

Не е измислена регулация за Интернет, защото е много трудно. Той е хибрид между публичното и частното и правото е вдигнало безпомощно ръце. Ако имах идея за философията и за аргументацията при създаването на правилата, сигурно щях да претендирам за нобелова награда.

Интернет е територия не само на свободата, но и на културата. Сега е повече свобода, отколкото култура.

Всъщност Интернет дава свобода на човека, но и му я отнема. Понякога мрежата се използва за скрито следене".


Този въпрос е важен, ако приемем, че общественото мнение е важно. Защото от казаното, а и от личния опит на всеки, който чете това, става ясно, че Интернет вече има много по-голямо влияние върху съзнанието на отделния човек, отколкото телевизията, радиото и печата. В този смисъл от една страна индивидът остава силно уязвим на манипулации при липсата на регулация, а от друга - има възможност сам да формира мнение от източници, на които има доверие.

Освен че е важен, този въпрос остава неотговорен. Както и доц. Лозанов казва, на този етап няма изградена философия дали и от какви регулации има нужда Интернет, за да бъде той по-полезна медия и по-здравословна среда за пребиваване.