05 ноември 2010

Кой (университет) сега е номер 1?

Темата за качеството на висшето образование се коментира сериозно напоследък от медии и институции. Много е интересно да се наблюдава кой как говори и кой как представя фактите - участниците в публичното говорене почти неминуемо са продукт като специалисти на някой от българските университети.

В Mедийния блог вече има няколко публикации по темата (най-вече за мас-комуникационното образование), но от 00:00 часа днес онлайн е вече и сайтът за рейтинги на университетите.

Рейтинговата система е много интересна и според мен релевантна. В самия сайт може да се направи справка по сфери на науките, в моя случай интерес представлява категорията "Обществени комуникации и информационни услуги".

Първата класация, която зададох (има различни видове класации, страхотно!), е комплексна. Ето я ранглистата (кликни за уголемяване на изображението):



След това се върнах няколко стъпки назад, за да генерирам втората по важност за мен класация, тази за реализацията. Ето ги критериите:



А ето ги и резултатите:



Накрая за престиж може да се публикува и класацията по престиж:



Заб.: Важно е да се повтори, че става дума за комуникационните специалности в различните университети. Някъде те са с по-голяма тежест и важност, по-обгрижвани са от ВУЗ-а, другаде не.

С появата на системата за рейтинг на университетите прото-опитът ми за сравнение стана ненужен. Ето все пак и старите публикации:

По-добрият университет
Вечното дерби на българските университети 2
Вечното дерби на българските университети

Рейтингова система за висшите училища в България
(официален сайт)