02 август 2012

Интервю, което може би вече сте чели

Медиите са като въздуха - навсякъде са. Въздухът и медиите имат още една обща черта - в развитите държави вече се грижат за тяхната чистота, а в развиващите се страни са доста замърсени.

Голямото мръсно петно* в българското медийно пространство е войната между групировките. Човек трудно може да избяга от нападките между "Нова Българска Медийна група" (в. "Телеграф", ТВ7 и други) и "Вестникарска група България" на Огнян Донев и Любомир Павлов (в. "Труд", в. "24 часа" и др.). До преди няколко месеца и групата на "Икономиедиа" (в. "Капитал", dnevnik.bg и др.) участваше в размяната на удари в коалицията срещу НБМГ.

Ето няколко цитата от едно скорошно интервю:

"[...]горе-долу съм наблюдавал медиите. Много странни метаморфози стават. За съжаление и в тази сфера ние сега берем плодовете на това, което е правено 20 години - трансформацията на медиите, смяната на собственост, създаването на медийни групи, които да защитават ДПС. Защото, когато Ахмед Доган го нападнаха всички вестници, тогава той отговори със създаването на медийна група.

[...]Всеки главен редактор си пише каквото намери за добро... За съжаление, като погледнеш прегледа на печата, разбираш, че всеки бизнесмен на прилично ниво си е създал медии и ги ползва за натиск върху правителството или в негова защита... И единственият шанс са медийните хора, истинските демократи, тези, които искат да има истинска журналистика. Но няколко журналисти ви иззеха инициативата, представят се за най-демократичните хора, а те са най-зависимите".

Струват ли ви се правдиви тези думи? Те са част от интервю на "Капитал" с Бойко Борисов. Да? Не?

Ето кой стои зад ключовите печатни издания:

"Телеграф": Ирена Кръстева, Делян Пеевски (бивш член на НДСВ, настоящ на ДПС, зам.-министър в кабинета "Станишев", ресор Държавен резерв);
"Труд", "24 часа": Любомир Павлов, Огнян Донев ("Софарма", "Доверие Обединен Холдинг", "Арома")
"Сега": Сашо Дончев ("Овергаз")
"Стандарт": Тодор Батков
"Капитал": Иво Прокопиев ("Каолин", "Дунавски индустриален парк", Летище Пловдив, "Интернационална Приватна Банка Скопие")

Има ли независима преса в България? Кой вестник четете вие или поне на кой бихте се доверили?





* В периферията остават битки като тези между "btv Media Group" (БиТиВи) и "Нова броудкастинг груп" (Нова телевизия) за коректност и демонополизиране на медийния пазар и между "Арена футбол" (sportline.bg, livesport.bg и др.) и останалите спортни сайтове (sportal.bg, sportni.bg, gong.bg и др.) за правата върху видеото и снимките в Интернет от българския футбол.