15 май 2012

Фейк смърт на Габриел Гарсия Маркес

ОК, част от медиите отново сгафиха, позовавайки се на Туитър.

Някакъв потребител, представящ се за Умберто Еко, потвърдил "новината за смъртта на Маркес", позовавайки се на неговата сестра.

Въпросната "новина" се появи в няколко наши сайта, в това число на "Дневник" и "Сега". Имаше я и във вече компрометирани медии като Блиц и "24 часа".

Малко по-късно стана ясно, че разпространената информация е глупава шега. Някъде направиха корекции, другаде направо изтриха материала по въпроса.

Междувременно уеб общността използва случая за да припомни

колко скапана е българската журналистика
В "Неуютен блог" се появи постинг със заглавие "За Маркес и журналистическите стандарти". Там има хубав скрийншот на "хваналите" се медии, както и поредните крайни оценки за журналистиката като цяло.

Това, което е важното според мен, е че
Туитър е възможно най-недостоверната платформа

за разпространение на информация. Друг пресен пример в потвърждение на тази теза е фалшивият профил на Пламен Галев (единият от братята Галеви).

Няколко релевантни на темата постинга има и тук, в Медийния блог.

През 2010 година в Бургас се появи фалшив Джони Деп, който в последствие предизвика истерични коментари относно професионализма в българските медии.
(В защита на българския журналист и още малко за Джони Деп)

През 2011 година с фалшива информация подведоха дори Асошиейтед Прес, където професионализмът е безспорен.
(Е, измамиха и Асошиейтед Прес)

И преди тези два случая медиите са били подвеждани (Майтап от Дъблин, 2009). Въпреки всичко все още предпочитам да се информирам от достоверни официални източници, като тези, които не се подведоха за Маркес, отколкото да търся информация в Туитър.

Затова припомням други две публикации:
Светът се нуждае от журналисти
Блогър ≠ професионален журналист

Хубавото е, че поне засега "информациите за смъртта на Маркес са силно преувеличени".

1 коментара:

Анонимен каза...

дали журналистите най-после ще се сетят колко отговорни трябва да са когато пишат..., дали някой изобщо ви е учил на това или единствено "продажбите" са важни?!
и ако в случая с Г.Г. Маркес въпроса е само морален /което не е малко/, то в други случаи скудоумието журналистическо и фалшивата информация нанасят огромни щети
е.., има и една утеха, някои от пишещите братя за пръв път научават кой е Маркес, може да проявят любопитство, да престанат да са чукчи, да се излъжат да прочетат някоя книжка...и от "писатели" да се превърнат и в читатели ;-)