17 ноември 2011

Гост в живо ТВ предаване

Моят приятел Александър Андреев беше така любезен да сподели впечатленията си за това какво е да си гост в телевизионно предаване. Той взе участие в един от панелите на предаването "Денят отблизо с Мира" на БНТ1 на 9 ноември.

Сашо няма контакти в телевизията, намират го през Фейсбук. След няколко публикации в страницата на предаването в социалната мрежа, редкаторка му се обажда и го кани за конретен ден и за конкретна тема - "Възможно ли е да работим в България работата, която ни харесва".

"Темите се публикуват предварително в страницата във Фейсбук, в която пише, че интересните участници в дискусиите могат да бъдат поканени в живото предаване", казва Сашо.

Гостът идва около 40 минути преди самото участие. През гримьорната минават и жени, и мъже. Минималният макиаж се състои от пудра. Причината е, че прожекторите правят студията много топли и потта не трбява да избива по лицето.

Инструкции какво да говорят гостите няма. Ако си сред първите участници, в студиото се влиза по-рано - от 30 секунди до пет-осем минути. Самото студио има няколко сектора, така че да има поне две места, от които водещата да може да води, разказва още Сашо.

Притеснение има, но се преодолява лесно. Участие от 10-15 минути гостите усещат като нищожно време. Понякога на гостите се плаща. В случая на Александър - от тримата участници (двама мъже и една жена) само жената е получила някакъв хонорар.

Иначе конкретно обстановката в БНТ е малко соц. Сградата е стара, техниката също не изглежда впечатляващо. Само студиото е направено с внимание за детайла и то изглежда като оазис на етажа в старата постройка на Националната телевизия.